jegyzetek.hu
Keresés:
   
 
 
 

Statisztikánk

Oldalunkon 1 082 jegyzetből válogathatsz.

Jegyzeteinket 6 070 755 alkalommal töltöttétek le, és a maximális 10 pontból átlagosan 7.3 pontra értékeltétek.

Utolsó frissítés: 2014. 08. 09.

 
 
 

 

A hosszúvers vagy hosszúének Nagy László költészetében

Alapos és átgondolt tétel emelt szintű érettségire, mely Nagy László életrajzának ismertetése után költészetét mutatja be több mű elemzésével és értelmezésével.

Azonosító: iro0062c

Típus: verselemzés

Irány: gimnázium

Iskola: egyéb

Fájlméret: 8 Kbyte

Feltöltötte: -

Ajánlott Kitűnő

Felkerülés dátuma: 2008. 11. 02.

Letöltések: 1328

Értékelések száma: 6

Átlagos pontszám: 8.0

Tantárgyak: Irodalom, Magyar irodalom

Cimkék: Nagy László, II. világháború utáni irodalom, Menyegző (Nagy László), Zöld Angyal (Nagy László)

A jegyzet linkje: http://www.jegyzetek.hu/jegyzet.php?jegyzet=1025

 

Nagy László 1925-ben született Felsőiszkázon parasztcsaládban. 1945-ben Pápán érettségizett, majd Pestre került. Eredetileg festőnek készült, de végül 1948-tól a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarán magyar irodalom - filozófia szakon tanult. 1949 és 1952 között ösztöndíjas Bulgáriában, bolgár népköltészeti fordításai Szablyák és citerák címmel jelent meg 1953-ban. 1952-ben feleségül vette Szécsi Margit költőnőt. 1959-től az Élet és Irodalom főmunkatársa volt haláláig. Többször kapott József Attila díjat, 196-ban pedig Kossuth-díjat. 1978-ban halt meg Budapesten. Az 1945 utáni magyar líra kiemelkedő alakja, a költészetet erkölcsi erőnek, a humánus értékek védelmezőjének tartotta. Korai verseiben gyermekkori élményei dominálnak; a zárt paraszti világ szigorú szokásrendje, a természet és az ember bensőséges kapcsolata, a népi kultúra gazdagsága. Későbbi versei sokszínűek, változatos műfajúak: rapszódiák, portréversek, hosszúénekek. Az 1950-es évek közepének költészeti forradalma robbanásszerűen a hosszúvers megjelenésében mutatkozott meg, mely lehetett néhány száz soros vagy ennél is hosszabb több ezer soros is. Ez utóbbi inkább Juhász Ferencnél tűnik fel mind gyakrabban, melyeket ő eposzoknak nevez, így különböztetve meg a tiszta epikától. Nagy László nemzedéktársával, Juhász Ferenccel együtt jut el annak felismeréséhez, hogy a kor és a lélek feszültségeinek ábrázolására nem alkalmasak a hagyományos költészeti formák, ezeknél összetettebb kifejezésmódot kell alkalmazni.

Értékeld a jegyzetet, amit már letöltöttél és elolvastál! Segíts másoknak eligazodni, és könnyen megtalálni a legjobb anyagokat! Segíts nekünk megtalálni a kevésbé jól sikerült munkákat, hogy pótolhassuk a hiányosságokat!

Az alábbi űrlap segítségével értékelheted ezt a jegyzetet.

Szerintem ez a jegyzet 10-ből pontos


Az alábbi ikonok segítségével linkgyűjteményekbe mentheted ennek a jegyzetnek az elérhetőségét.

Share
 
 

 


Főoldal | Jegyzet letöltés | Jegyzet feltöltés
Szabályzat | Készítők
   

websas.hu Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Magyar Honlap Linkek